Sisäinen safari

Aina välillä on asiakkuusjohtamisessa pinnalla asiakkuussafarit eli jalkaannutaan asiakkaan prosessiin ja katsellaan miltäs se maailmanmeno näyttää sieltä käsin. Itse olen harrastanut paljon yrityksen sisäisiä safareita ja kokemukseni ovat olleet erittäin positiivisia ja silmiä avaavia.

Aloita läheltä!

Mistä kannattaisi sisäinen safari aloittaa? Usein jäävät oman paikkakunnan nähtävyydet katselematta, vaikka monenlaista hienoa voisi olla tarjolla ihan kotinurkillakin eli sisäinen safari kannattaa aloittaa ensimmäisenä ihan omasta työympäristöstä.  Tämä onkin haasteellinen matkakohde. Jos vähänkin pidempään on tullut oltua samassa työympäristössä, niin laput tahtovat kasvaa silmien sivuille eikä nähtävyyksiä tahdo edes löytää. Asettumalla muutamaksi päiväksi kirjaimellisesti kollegan, alaisen tai esimiehen housuihin, voi kuitenkin tehdä hyvinkin mielenkiintoisia löytöjä.

Sisäisen asiakkaan pakeille seuraavaksi!

Seuraava safarin kohde voisi olla sisäinen asiakas. Tämä matkakohde on yksi tärkeimmistä ja antaa arvokasta tietoa siitä, miltäs se minun tekeminen näyttääkään käyttäjän näkökulmasta. Tärkeitä kysymyksiä on pohtia sitä, miten minä voisin tehdä sisäisen asiakkaani elämän helpommaksi ja toisaalta miettiä tuleekohan tehtyä jotain sellaista, jolle ei kenelläkään käyttöä ollutkaan. Prosessina johdetussa toiminnassa matkaeväinä tälle reissulle ovat tietysti prosessin syötteet sekä ulosteet, joiden oikeellisuus ja tarpeellisuus on hyvä tarkastaa. Jos kaikki edellä mainitut asiat ovat kunnossa, niin voit onnitella itseäsi ja kysäistä asiakkaaltasi, että voisinkohan tuottaa jollain tavalla lisäarvoa hänen elämäänsä.

Vika aina toimittajassa - kurkka miksi!

Tämän jälkeen kohteena voisi olla sisäinen toimittaja – se kun ei oikein tahdo osata muuta kuin hankaloittaa minun elämääni. Mikä siinä maksaa, kun ei se homma toimi? Kerrasta toiseen, aina samat ongelmat. Voisin lyödä vaikka vetoa, että tässä matkakohteessa on eniten nähtävää. Kuinka maailma voi niin lähellä olla niin erilainen? Välillä tuntuu, ettei edes planeetta ole sama. Sitten tullaankin haastavan tilanteen eteen – mitenhän nämä eri planeetat saataisiin samalle kiertoradalle. Jos halua on, niin onnistumisen edellytykset ovat olemassa. Onhan nyt ymmärrys syntynyt, millaiselta maailma toisaalla näyttää.

Jos ei oma aikasi riitä, uskalla pyytää apua!

Ymmärtääkseen oman yrityksen toimintaa laajemmin, matkailua olisi hyvä tehdä myös kauempana prosessia sekä välillä ottaa syrjähyppyjä sivusuunnassakin. Harvalla kuitenkaan tuntuu aika riittävän edes läheisimpiin matkakohteisiin, joten suosittelen aloittamista läheltä – lähellekin on joskus yllättävän pitkä matka. Jos haluat apua safarille, pyydä apua Hyvinvoinnin Suurlähettiläiltä - me autamme sinua: ProsessiSafari

-Markku-

comments