Ratkaisu länsimaisen teollisuuden synkkyyteen

Miltäs näyttää Suomalaisen teollisuuden kuluva kesä? Pikavilkaisulla muutama poiminta:

Talouselämä 31.7.: Parkettivalmistaja lakkauttaa tehtaan Kuopiossa

Yle 18.7.:Nokian Oulun luottamusmiehelle riitti - "30 yt-neuvottelua läpi lyhyessä ajassa"

Talouselämä 18.6.: Stora Enson yt-suunnitelmat tarkentuvat - 2500 saa lähteä? Suomessa 650.

Talouselämä 12.6.: Kemira lopettaa Vaasan-tehtaan - 60 saa potkut

Talouselämä 10.6.: Fiskars aloittaa yt:t Sorsakosken tehtaalla

Talouselämä 6.6.: Metsä Groupin yt:t päätökseen - 70 saa lähtöpassit

Näitä uutisiahan olemme saaneet lukea lähes päivittäin. Teollisuuden työpaikkoja on runsaassa vuosikymmenessä menetetty Suomessa jo yli 160 000 (TEK 11.6.2013). Mitäs ollaan tekemässä? Pari poimintaa alla, joihin osaan heitin päällimmäisen ajatukseni tyrkylle.

SAK:n kehitysajatukset (Päätöslausuma 2013)

 • SAK vaatii yrityksiltä yhteiskuntavastuuta eli työllistämistä ja investointeja kotimaassa (Uskooko SAK todella, että vaatimalla tämä homma hoituu? Ei ole vaan kukaan muistanut vaatia. Voi hitsin hitsi, harmi homma – menetettiin tämän takia parisataatuhatta työpaikkaa)
 • Palkkaratkaisuksi SAK ei hyväksy nollalinjaa. Palkkaratkaisusta ydinkysymys nyt, kun piippuja kaatuu kuin viljaa elokuussa??
 • Tulevalla sopimuskierroksella on parannettava myös työelämän laatua. Suurimpana epäkohtana ovat nollatyösopimukset ja vastentahtoinen osa-aikatyö. Erittäin tärkeä asia, jos vaan on työpaikkoja, joissa laatua parantaa. Niin kauan kun yritykset ovat laskevassa trendissä ja tappiokierteessä, kaikki mahdollinen jousto on tarpeen molempiin suuntiin.
 • Alipalkkauksen kriminalisointi Parempihan se on olla korvauksilla kotona hankkimatta edes työkokemusta kuin jeesiä aputöissä pienellä palkalla?
 • Palkansaajien työsuhdeturvan ja yt-lain parantaminen ovat välttämättömiä. Tätä teemaa en kyllä tunne, mutta ei maistu hirveästi siltä, että lisäisi joustavuutta.

EK:n ajatuksia (EK:n viesti hallituksen puoliväliriiheen 12.2.2013)

 • Kasvun neljä menestystekijää: Vienti ja menestyvät yritykset, kotimainen kysyntä, tehokas julkinen sektori, uudet menestystuotteet ja –palvelut
 • Palkkamaltti ja kustannuskuri välttämättömiä Säästämällä kasvuun – moniko on onnistunut?
 • Työehtoihin lisää joustavuutta ja yrityskohtaisuutta, työaika pidemmäksi Yes, missä konkretia? Voi ollakin ajatuksen takana.
 • Eläkeikä nostettava ainakin 65 vuoteen. Moniko haluaa olla töissä, monenko annetaan olla töissä? Ongelma taitaa olla 30v nuoremmissa.
 • Työn verotusta alennettava Yes, ostovoimaa!
 • Työvoiman rekrytointia helpotettava Yes! Enää tarvitaan vain tarve lisätä eikä vähentää.
 • Osaavan henkilöstön saatavuus varmistettava Yes! Voiko siihen muu kuin yritys itse vaikuttaa, että on haluttava. Maailmassa aika paljon lienee osaamista olemassa.
 • Yksityiselle ja julkiselle elinkeinotoiminnalle tasavertaiset kilpailuedellytykset Bravo!

Valitettavan moni kohta ei mielestäni vaikuta alun kaltaisiin uutisotsikoihin tulevaisuudessakaan. Yhden mielestäni tärkeän teeman noista fraaseista haluan kuitenkin nostaa nyt framille, jossa on varmasti voimaa – Työehtoihin lisää JOUSTAVUUTTA!

Olen useampaan otteeseen todennut nykyisten työehtosopimusten olevan sopimattomia nykyisiin työelämän vaatimuksiin. Sivuiltani löytyy esimerkkejä toimihenkilövaltaisilta aloilta, joissa joustavuus ja tehokkuus on onnistuttu rakentamaan työehtojen sisään vastaten nykypäivän vaateita. Tuotantoteollisuudessa vastaavaa joustavuutta ei ole onnistunut Suomessa tietääkseni kukaan rakentamaan. Joustavuuden rakentamiseen tarvitaan koko työyhteisön yhteistyötä - työnantaja- ja työntekijäpuolen vastakkainasettelulla ei saavuteta joustavuutta. Hienosti olen saanut vasta-argumentteja, kun olen yrittänyt avata keskustelua työnantajien ja ay-liikkeen välisen raja-aidan romuttamisesta (Esim. "Ay-liikkeet lopetettava"). Ei onnistu, ei ikinä eikä mitenkään. Niin kauan taistellaan oman edun nimessä kunnes viimeinenkin piippu on vaiennut. Aihe kun ei näytä menevän kerralla jakeluun, niin kokeilenpa siis toiston voimaa ja jatkan torven toitotusta.

Yksi keskeisin ongelma on nykyisten työehtosopimusten sopimattomuus ympäröivään maailmaan työaikamallien ja palkkauksen osalta. Nykyiset mallit ja rakenteet perustuvat aikaan, jolloin oli tarve saada työaika jaettua mahdollisimman tasaisesti ja tehokkaasti kalenterivuodelle – 24/7. Vuorotyömalleja löytyy kymmeniä - HERÄÄTYYYS!, maailmassa ei juuri enää ole tällaista tarvetta. Oleellisin asia on unohtunut eli joustavuus. Maailma näyttää tällä hetkellä olevan hyvin syklinen ja paluuta ei ole enää aikaan, jolloin tehdään pitkiä ja isoja sopimuksia, joilla tuotantolaitosten kuormat saadaan optimoitua tasaisiksi pitkin kalenterivuotta. Mitä tästä seuraa? Valtavia kuormitusvaihteluita, joka nykyisellä rakenteella tarkoittaa aallon huipulla oltaessa ylitöitä. Ylityöt puolestaan tarkoittavat työnantajalle kuluja sekä asiakkaille korkeampia hintoja. Mitä muuta kuormitusvaihteluista seuraa? Aallonpohjassa YT:tä, joka tarkoittaa työntekijöille lomautuksia, tulonmenetyksiä ja työttömyyttä. Kuka tässä rallissa voittaa? Ei kukaan ja tätä on jatkunut jo toista vuosikymmentä.

Mikä olisi sinun lääkkeesi tähän ongelmaan? Miten täytetään ja ylitetään asiakasodotukset kustannustehokkaasti, niin että henkilöstö on motivoitunut ja voi hyvin? Heitäpä ajatuksiasi, vaikka tuohon alas. Panttailen hieman ratkaisuani tähän länsimaisen teollisuuden yhteen suurimpaan ongelmaan, on jo vuosikymmen tarvottu – vielä pari päivää jaksaa ja jaksaa… Niin, ja kommenttisi voi vielä jalostaa minunkin ajatteluani!

comments