Paranna hyvinvointiasi - muokkaa aivojasi!

 

Sehän tiedetään, että aivot ovat hyvin plastinen elin eli ne muovautuvat ärsykkeiden mukaan – tämä fysiologinen muutos on havaittavissa erilaisilla kuvantamismenetelmilläkin. Myös maalaisjärjellä ajatellen tämä on varsin hyvin ymmärrettävissä – jokaisella meistä on monenlaisia taitoja ja ne ovat kehittyneet harjoittelemalla siis aivoja muokkaamalla.

Aivojäävuori

Ei pelkästään harjoittaminen, vaan kaikki tapahtumat, kokemukset ja tuntemukset muokkaavat aivojamme.

 

Sekin tiedetään varsin hyvin, että meidän jokaisen mieli koostuu sekä pienestä tiedostetusta alueesta että siihen nähden valtavasta tiedostamattomasta alueesta. Tiedostamattomaan alueeseen on tallentunut koko meidän historiamme jo kohdusta saakka ja moni meidän käyttäytymisestämme johtuu lapsuuden kokemuksistamme, vaikka emme sitä itse tiedostakaan. Suomalaiseen kulttuuriin ei ole aiemmin sopinut kovin hyvin, että lähtisimme tutkimaan mielemme tiedostamattomia syövereitä ja sitä kautta oppimaan enemmän itsestämme. Itse lähdin tähän työhön noin viisi vuotta sitten, kun en ymmärtänyt omaa käyttäytymistäni ja pitkän sekä kivisen tien kautta olen tullut nyt siihen pisteeseen, että luulen jotakin pientä itsestäni sekä käyttäytymisestäni tuntevani – retki on ollut antoisa ja uskon sen sitä olevan siihen saakka, kunnes viimeinen pysäkki vastaan tulee. Vahvasti kannustan jokaista astumaan rohkeasti tähän, välillä pelottavaankin, maailmaan.

Mitä kaikkea meillä jokaisella mielemme tiedostamattomalla alueella on? Sitä emme kovin hyvin kukaan tiedä. Esimerkiksi otettakoon yksi yhteinen asia, joka meillä jokaisella suomalaisella siellä ainakin on – sota. Useimmin julki tulevia käyttäytymisiä ovat esimerkiksi erilaiset pelot ja ennakkoluulot venäläisiä kohtaan. Huomasin juuri siirtäväni itsekin näitä ajatuksia eteenpäin tuleville sukupolville, kun kävin läpi lasteni kanssa oman pappani kuolemaa rintamalla. Nämä näkyvät ja ääneen lausutut asiat ovat kuitenkin todella pieniä vaikuttajia siihen nähden, mitä tiedostamattomana ja sanomattomana olevat asiat ovat vaikuttaneet vanhempiemme ja isovanhempiemme käyttäytymisten kautta meidän omaan käyttäytymiseen. Väitän että esimerkiksi sodan kauheudet näkyvät vahvasti vielä minun lastenikin sukupolven ihmisten päivittäisessä käyttäytymisessä.

Sitä ei ole tullut koskaan mietittyä, että miksi ihminen itse ruokkii koko ajan aivojen negatiivista kehitystä. Rahan valta on tietysti suuri, joka näkyy medioiden revittelyllä kaikista mahdollisista onnettomuuksista ja negatiivisista asioista. Toki me kuluttajat olemme se maksava osapuoli, jonka tarpeeseen mediatkin tuotteitaan tekevät. Maailma ei ole varmasti koskaan kylpenyt niin suuressa yltäkylläisyydessä kuin tällä hetkellä, mutta silti työpaikat, parisuhteet sekä kodit ja koulut tulvivat pahoinvointia. Monia ihmisiä huolettavat eri maiden talousvaikeudet tai vaikkapa Suomen valtion talous, vaikka harva oikeasti ymmärtää tai vaivautuu edes ottamaan selvää mistä on todella kysymys. Itse lopetin katastrofi- ja väkivaltauutisten lukemisen ja katsomisen jo vuosia sitten. Jos uutisissa raportoitaisiin tulevista onnettomuuksista, niin silloin niitä voisinkin katsoa ja yrittää tehdä asioille jotain – nyt ne vain vievät omaa hyvinvointiani huonommaksi ja muovaavat aivojani ei-haluttuun suuntaan. Onneksi pakkosyöttöä harrastava media, kuten televisio ja lehdet, on juuri kuolemassa tai jo osittain kuollut ja pääsemme selkeämmin valitsemaan uutiset itse, joita haluamme lukea, kuulla ja ennen kaikkea jakaa. Positiivisia uutisia voit lukea esimerkiksi täältä ja haluan myös kannustaa jokaista, että lopettakaamme kaikkien kauheuksien jakaminen. Jaetaan iloisia asioita, tehdään oma olomme paremmaksi sekä läheisemmät iloisemmaksi.

-Markku-

comments